Gezilecek Yerler

Gezilecek Yerler

 

Hopa’da cennet veresiye değil, peşindir. Evet... Bu sözler burayı anlatmak için oldukça kısa ve öz. Dünyadayken cenneti görmek isteyen herkesin mutlaka uğraması gereken,  Karadeniz Sahil Yolu'ndaki son ilçedir HOPA.

Hopa'da Gezilecek ve Görülecek Yerler
Artvin'in ilçelerinden olan Hopa, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Gürcistan sınırında bulunmakla birlikte, Karadeniz Bölgesi'ndeki pek çok yer gibi görülmeye değer bir yer. Sizin de yolunuz Hopa'ya düşerse gezilecek yerler listemize göz atmadan gezinize başlamayın.

DOĞAL GÜZELLİKLER: Hopa, doğal güzellikleri ile tipik bir Karadeniz ilçesi. Yemyeşil ormanları, tertemiz havası ve doğası ile Hopa'nın görülmeye değer pek çok doğal güzelliği var. Çamburnu Tabiat Koruma Alanı da bunların başında geliyor. Koruma alanı olarak belirlenen bu doğal parkta keyifli geziler yapabilir, hem tabiatın yeşilinin tüm tonlarını, hem de hırçın ve asi Karadeniz'in mavisi ile iç içe barınan doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Eğer yaz aylarında Hopa'da bulunuyorsanız Hopa plajlarını da gezmenizi öneriyoruz. Karadeniz'in masmavi ve tertemiz denizinin keyfini çıkarabileceğiniz plajların başında Kemalpaşa Plajı ve Kopmuş Plajı geliyor.

ORTA HOPA CAMİİ:Hopa geziniz sırasında tarihi bir durakta soluklanmak isterseniz Orta Hopa Camii'ni gezebilirsiniz. 19. yy'dan kalan bu yapının özellikle kubbesi ve tavan döşemeleri oldukça dikkat çekicidir.

HOPA LİMANI:Karadeniz'in dünyaya açılan kapısı olarak bilinen Hopa Limanı, ilçede gezebileceğiniz yerler arasında. 1997 yılında özelleştirilmiş olan Hopa Limanı, ilçenin en hareketli yerlerinden biri.

SARP SINIR KAPISI: Burası, Sovyetler Birliği ile imzalanan anlaşma gereğince, 1988 yılında açılmıştır. Burada uluslararası tüm gümrük işlemleri yapılmaktadır. Bunun sonucu olarak özellikle Hopa ilçesinde nakliyecilik ve konaklama sektörü, olumlu yönde etkilenmiştir. Bunun yanında sınır ticareti, ithalat ve ihracat sürekli artmış ve artmaktadır.

Bunun yanında bazı sanayi kolları da gelişmiştir. Örneğin: yaklaşık 100 kadar küçük ve orta ölçekli, oto tamirine yönelik sanayi işletmesi açılmıştır.

ARTVİN: Hopa'nın bağlı olduğu Artvin ili, doğal ve tarihi gezi noktaları ile uzun ve keyifli bir rota çiziyor tatilcilere. Eğer vaktiniz varsa Hopa'yı gezdikten sonra Artvin'in diğer güzelliklerini de keşfedebilirsiniz. Milli parklar, yaylalar, vadiler, kanyonlar, tarihi kaleler, kilise ve manastırları ile Artvin her köşesinde farklı güzellik barındıran bir şehir.

Karadeniz'in muhteşem doğasından fazlasıyla payını alan Hopa, Artvin'in sahil ilçelerinde biridir. Artvin'e 65km uzaklıkta bulunan Hopa, muhteşem doğal güzellikler. ve köklü bir kültürü tanımak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden biri Türkiye'de.

Hopa, konaklama imkanlarının gün geçtikçe arttığı bir yer. İlçede yer alan oteller kalite ve hizmet çıtasını yükseltiyor. Hopa'ya gelen turistlerin rahatlıkla konaklama yapabilecekleri Hopa otelleri turizmin gelişmesine de katkı sağlıyor.

Hopa otelleri genellikle ilçe merkezine ve sahile yakın konumda yer alıyor. Karadeniz'in yemyeşil doğası ile iç içe, huzurlu bir atmosfere sahip olan Hopa otelleri aynı zamanda merkezi lokasyonları ile de ideal konaklama tesisleri.

Artvin Hopa'da bulunan oteller ve konaklama tesisleri hem turistik amaçlı hem de iş amaçlı yapılan konaklamalar için ideal tesislerdir.

Genellikle kent oteli kategorisinde yer alan Hopa otellerinde konakladığınızda hem kaliteli bir hizmet alacak hem de Karadeniz'in güzellikleri ile iç içe olacaksınız.

Özellikle bahar ve yaz aylarında doluluk oranları artan Hopa otellerinde konaklamak isterseniz ön rezervasyon yaptırmanız önerilerimiz arasında.
Artvin'de  gezilecek ve görülecek önemli noktalardan birisi olan Mençuna Şelalesi hayranlıkla seyredeceğiniz yerler arasındadır. Kamilet Vadisi'nde bulunan Mençuna Şelalesi, Hopa'ya 10 km uzaklıkta bulunan Arhavi ilçesinden 15 km içeridedir.


ULAŞIM:

Sarp sınır kapısına 18 km. uzaklıktadır. İl merkezi olan Artvin’e uzaklık ise, 68 km.dir. Hopa-Rize arası uzaklık: 98 km. Hopa-Arhavi arası uzaklık: 9 km. Hopa-Borçka arası uzaklık: 35 km.

Burada hava ulaşımı yok. Ancak: Gürcistan’ın Batum ilinden, vizesiz olarak İstanbul’a uçuşlar gerçekleşiyor.

GENEL:

Hopa: Trabzon-Rize-Artvin-Ardahan-Kars-Erzurum ve Gürcistan Cumhuriyetini birbirine bağlayan uluslararası karayolu üzerinde bulunması nedeniyle, önemli bir konumdadır. Deniz seviyesinden 10 metre yüksekliktedir. En yüksek noktası ise; 1513 metre ile Yavuz Sultan Selim tepesidir.

Hopa Kültür ve Sanat Festivali: Her yıl temmuz ayının ilk haftasında Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı organizatörlüğünde yapılır.  Festival etkinlikleri kapsamında çeşitli sanatsal, sportif ve kültürel etkinlikler düzenlenir. Ayrıca Dünya Beach Volleyball turnuvalarının da önemli ev sahiplerinden birisidir Hopa.

Sarp Sınır Kapısı: 1988 tarihinde açılmıştır. Başta Gürcistan olmak üzere, bağımsız devletler topluluğu ülkeleriyle, sosyal ve ekonomik ilişkilerin önemli bir gelişimi sağlanmıştır. Hopa Gümrükler Başmüdürlüğü ve bağlantı gümrük müdürlüklerinde: gelen-giden yolcu, otomobil, otobüs, tır ve gemi sayılarında, sürekli artış olmaktadır.

Hopa’nın en büyük özelliklerinden birisi  de, insanlarının eğitime düşkün olması. Halkın okur-yazarlık oranı, %  98 ile, ülkemizin birçok yöresinden daha yüksektir.

KAFKAS FİLM GÜNLERİ:

Kopmuş Plajında yapılmakla birlikte, havanın durumuna göre Liman Tesisleri'nde düzenleniyor. Festival; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destekleniyor. Etkinlikte; Türkiye, Azerbeycan, Ermenistan, Rusya ve Gürcistan’dan filmler gösteriliyor.

NE YENİR?

Hopa denilince aklımıza ilk gelenler; Laz Böreği, Hopa Pidesi ve Hamsi. Özellikle: Hamsili Pilavı mutlaka denemelisiniz. Bunun yanında yine Hopa'ya özgü bir yemek: Kvane. Taneli fasulye, ceviz, acı biber, sarımsak ve nar ekşisinden yapılıyor. Son olarak; lahanadan yapılan, Harhaşi. Lahana yemeklerini severseniz, mutlaka denemelisiniz.

NE SATIN ALINIR?

Hopa’dan Çay, Bal ve Cevizin yanısıra, bölgeye has el yapımı hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.


Hopa’dan yola çıktığınızda: Karadeniz Sahil Yolunun başlangıç noktası olan Sarp sınır kapısına ulaşmanız mümkün. Muhtelif tüneller var. Hatta, en son tünele girmeden önce, tünelin giriş bölümünün üstünde “Dikkat Gümrük Kapısı” yazıyor. Bu tüneli geçince, karşınıza hemen, sınır kapısı çıkıyor. Solda bir otopark var. Aracınızı oraya bırakıp, yaya olarak sınırı geçmeniz mümkün. 

Sınır kapısına varmadan önce, yine bir yerleşim yeri olan Kemalpaşa var. Sınıra 10 km. uzaklıkta ve 3500 kişi nüfuslu bir belde... Kemalpaşa bölgesini, özellikle Gürcüler hareketlendiriyor. 

Geceleyin Kemalpaşa’ya gelen Gürcüler, saat: 23.00 den sonra, sabah saatlerine kadar alışveriş yapıyorlar. En çok; hazır giyim ve ev tekstiline ilgi gösteren Gürcüler, hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak hem de satmak için aldıkları ürünleri, minübüslere doldurarak, sınır kapısına götürüyorlar. Buradan aldıkları ürünleri Gürcistan, Ermenistan ve Azarbeycana götürerek satıyorlar.

Kapının Gürcistan tarafındaki sınır köyü adı, Sarpi. Aslında bu köy, ikiye bölünmüş. Bir kısmı Türkiye tarafında, diğer kısmı Gürcistan tarafında. Sınırın öbür yanında karşınıza ilk çıkan şey; bir şeyler içebileceğiniz kafe tarzı yerler. Batum’a giden dolmuşlar da buradan hareket ediyor. Ayrıca Doğu Karadeniz bölgesinin en güzel plajları; en güzel denizi, sınırı hemen geçince karşımıza çıkıyor. Halk: sere serpe plajlardan denize giriyor. 

Dikkati çekecek en büyük obje ise Türkiye tarafında kalan, sahildeki cami.

Eğer zamanla ilgili sıkıntınız yoksa, günübirlik Batum gezisini de programınıza dahil edebilirsiniz